„Kraljevo u okupiranoj Srbiji (1915-1918)“

Istorijski arhiv Kraljevo je objavio monografiju dr Dragoljuba Danilovića i Marije Krapandžić „Kraljevo u okupiranoj Srbiji (1915-1918)“, koju je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja, u okviru projekta „Austrougarska okupacija Kraljeva od 1915. do 1918. godine“. Promocija je upriličena u okviru programa „Dani Svetog Save u Kraljevu“, u Svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva.

Govoreći o knjizi, protojerej stavrofor Ljubinko Kostić je istakao da su u njoj na pravi način oslikani jad i čemer srpskog naroda u vreme tadašnje okupacije, a Vesna Milojević, direktor Istorijskog arhiva Kraljevo je naglasila da je kroz autentičnu arhivsku građu dat novi prikaz o okupaciji u vreme Prvog svetskog rata u Kraljevu i da ovo izdanje donosi jednu posebnu priču o običnom građaninu Kraljeva u tom periodu. Autor dr Dragoljub Danilović je istakao da je većina istorijskih izvora prvi put objavljena i da knjiga predstavlja jedno istorijsko svedočanstvo o događajima koji su bili nepoznati ili nedovoljno poznati. Continue reading „„Kraljevo u okupiranoj Srbiji (1915-1918)““

Promocija knjige “Kraljevo u okupiranoj Srbiji (1915-1918)”

Istorijski arhiv Kraljevo je objavio knjigu dr Dragoljuba Danilovića i Marije Karapandžić “Kraljevo u okupiranoj Srbiji (1915-1918)”, koju je u sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja, u okviru projekta “Austrougarska okupacija Kraljeva  1915. do 1918. godine”. Monografija je jedinstvena po tome, jer napisana na osnovu srpskih vojnih i austrougarskih izvora, koji opisuju, rasvetljavaju i upotpunjuju sliku o zbivanjima u  vreme austrougarske okupacije u Srbiji i gradu Kraljevu, u periodu od 1915. do 1918. godine.

Promocija će biti održana u okviru programa “Dani Svetog Save u Kraljevu”, u Svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva, u petak, 25. januara, sa početkom u 12 časova.