60 godina Istorijskog arhiva Kraljevo

Otvaranjem novog arhivskog depoa, Istorijski arhiv Kraljevo obeležio je 60 godina postojanja i rada. U adaptiranom delu zgrade, u Čika Ljubinoj 2, koju je Ministarstvo odbrane Republike Srbije dalo za potrebe Istorijskog arhiva Kraljevo, postavljeni su pokretni regali za smeštaj arhivske građe.

Reč je o savremenoj opremi koja omogućava bolju iskorišćenost prostora, dostupnost i preglednost arhivskog materijala. Regali su postavljeni na pokretnim osnovama – čeličnim šinama sa elektronskim mehanizmom za pokretanje pojedinačnih regala. U odnosu na klasične fiksne arhivske police,  kapacitet pokretnih regala za smeštaj građe je do 80 % veći po jedinici korisne površine. Unutrašnji prostor blokova poseduje sve tehničke karakteristike (kontrolisano kretanje, pametnu tablu, ventilaciju, klimatizaciju, osvetljenje, protivpožarnu i fizičku zaštitu) za smeštaj i pravilno čuvanje arhivske građe. 20-12-28-krug-policePrva faza projekta, čija je vrednost preko četiri miliona dinara, realizovana je uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Na konferenciji za novinare, direktorka Vesna Milojević je ocenila jubilarnu godinu uspešnom, uprkos brojnim problemima izazvanim pandemijom virusa „Covid 19“. Istorijski arhiv Kraljevo je uspeo da realizuje predviđeni program rada i da svoje aktivnosti prilagodi realnim okvirima i zahtevima struke i arhivske delatnosti. U okviru izdavačke delatnosti objavljeni su monografija dr Nikole Krpića i dr Ljubodraga Krpića  „Od manastirskog lečilišta do Zdravstvenog centra Studenica“, i u  saradnji sa Narodnim muzejom Kraljevo dvobroj Zbornika radova „Naša prošlost“.

Povodom obeležavanja 60 godina Istorijskog arhiva Kraljevo urađena je i virtuelna izložba „Kraljevsko Kraljevo“, koja je dostupna na adresi http://arhivkraljevo.org.rs/kraljevsko-kraljevo/