„8. mart – od ideje do stvarnosti“

160307-8mart2Povodom obeležavanja Dana žena, Istorijski arhiv Kraljevo je priredio izložbu pod nazivom „8. mart – od ideje do stvarnosti“. Autori su Radmila Radović, Jasminka Marković i Aleksandar Lazović.
Izložba je podsećanje na ključne istorijske trenutke u svetu i kod nas koji su doprineli poboljšanju društvenog položaja žena. Ona ukazuje na mesto, značaj i ulogu žena, od trenutka kada su podigle glas za svoja prava do danas.

Dokumenta i fotografije korišćeni za ovu postavku su pretežno iz fondova, zbirki i bibliotečkog materijala Istorijskog arhiva Kraljevo.

160307-8mart3Na osnovu raspoložive građe predstavljene su raznovrsne aktivnosti žena u gradu na Ibru, u posleratnom periodu do danas, koje obuhvataju društveno-politički, privredno-ekonomski, zdravstveni, kulturno-prosvetni, humanitarni i sportski rad.

U kraljevačkom kraju, 8. mart je obeležavan najčešće radno, prigodnim kulturnim, sportskim i humanitarnim programima. U organizaciji Konferencije žena, organizovani su kupovina ultrazvučnog aparata za ranu dijagnostiku raka kod žena z160307-8mart4a kraljevačku Bolnicu, Prvi auto-reli za žene vozače, humanitarne izložbe slikarki, pomoć deci bez roditeljskog staranja i druge aktivnosti. Sredstva su obezbeđivana kroz humanitarne koncerte i donacije.

U Kraljevu je, 4. maja 2012. godine, usvojena i potpisana Evropska povelja za ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnom nivou.
Aprila 2014. godine je osnovan Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva i usvojen lokalni akcioni plan.
Ženska odbornička mreža Skupštine grada Kraljeva je formirana marta 2015. godine i broji 22 odbornice.

Izložba je otvorena narednih deset dana u Svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva.

160307-8mart1