„Именом исписана историја“

19. април 2016. – Имендан града Краљева

160419-imendan1Свечана академија поводом обележавања 134. године од имендана града Краљева, одржана је у Краљевачком позоришту. Беседу под називом „Именом исписана историја“ казивала је Весна Милојевић, директор Историјског архива Краљево.
За ову прилику, Историјски архив Краљево је приредио истоимену изложбу, на којој су представљени документи, фотографије и новински текстови везани за промену имена вароши Карановац у Краљево.

Приказане су копије докумената, као што су Указ о проглашењу Краљевине Србије од 22. фебруара 1882. године, Указ о промени имена вароши Карановац у Краљево од 19. априла исте године, телеграми о промени имена вароши Карановац у Краљево и среза Карановачког у срез Краљевски, Закон о нижим школама за пољску привреду, захтев Карановчана да се отвори средња школа и сл.
160419-imendan2У реализацији ове поставке помогли су Архив Србије, Историјски музеј Србије, Народни музеј Краљево и Краљевачко позориште.
Симболично, због разлике између јулијанског и грегоријанског календара, изложба ће бити отворена од 19. априла до 2. маја, у фоајеу Краљевачког позоришта.

Иначе, Историјски архив Краљево је у сарадњи са Школском управом, иницирао да у краљевачким школама на овај дан буде одржан уводни час посвећен Имендану града Краљева.