„Imenom ispisana istorija“

19. april 2016. – Imendan grada Kraljeva

160419-imendan1Svečana akademija povodom obeležavanja 134. godine od imendana grada Kraljeva, održana je u Kraljevačkom pozorištu. Besedu pod nazivom „Imenom ispisana istorija“ kazivala je Vesna Milojević, direktor Istorijskog arhiva Kraljevo.
Za ovu priliku, Istorijski arhiv Kraljevo je priredio istoimenu izložbu, na kojoj su predstavljeni dokumenti, fotografije i novinski tekstovi vezani za promenu imena varoši Karanovac u Kraljevo.

Prikazane su kopije dokumenata, kao što su Ukaz o proglašenju Kraljevine Srbije od 22. februara 1882. godine, Ukaz o promeni imena varoši Karanovac u Kraljevo od 19. aprila iste godine, telegrami o promeni imena varoši Karanovac u Kraljevo i sreza Karanovačkog u srez Kraljevski, Zakon o nižim školama za poljsku privredu, zahtev Karanovčana da se otvori srednja škola i sl.
160419-imendan2U realizaciji ove postavke pomogli su Arhiv Srbije, Istorijski muzej Srbije, Narodni muzej Kraljevo i Kraljevačko pozorište.
Simbolično, zbog razlike između julijanskog i gregorijanskog kalendara, izložba će biti otvorena od 19. aprila do 2. maja, u foajeu Kraljevačkog pozorišta.

Inače, Istorijski arhiv Kraljevo je u saradnji sa Školskom upravom, inicirao da u kraljevačkim školama na ovaj dan bude održan uvodni čas posvećen Imendanu grada Kraljeva.