Istorijski arhiv Kraljevo na Sajmu knjiga

Na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, Istorijski arhiv Kraljevo je predstavio knjigu dr Dragoljuba Danilovića „Manastir Žiča – centar Arhiepiskopije, Eparhije i sabora u srednjem veku“. Promocija je održana na štandu kraljevačke Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“.

U pozdravnoj reči, Vesna Milojević, direktorka Istorijskog arhiva Kraljevo je rekla da je čast i zadovoljstvo biti deo velike književne manifestacije i učestvovati na jednom od najvećih sajmova u Evropi, naglasivši da ovogodišnji izdavački poduhvat Istorijskog arhiva Kraljevo predstavlja značajan doprinos poznavanju i proučavanju istorije srpskog naroda.

Kraljevački pisac Miloje Radović je najpre kazivao svoju pesmu „Žiča“, a potom je u besedi posvećenoj knjizi istakao da je autor istraživačkom upornošću, probranim rečima, lepim jezikom, savremenim naučnim pristupom, odabranim metodama za proučavanje istorijskih izvora, uspeo da dopre do dubine istorijskog vremena, od kojeg počinje srpsko saborno pamćenje i srpsko državotvorno delanje.

Autor knjige dr Dragoljub Danilović je istakao da je ovo delo plod višegodišnjeg istraživanja i napora da se ukaže na veliki značaj Žiče, koja je bila sedište Arhiepiskopije, Eparhije i svih značajnih događaja u srednjem veku, ali i  podsticaj za nova istraživanja.

Među posetiocima Sajma knjiga ovo delo je izazvalo veliku pažnju. Istorijski arhiv Kraljevo, koji ima dugu i bogatu izdavačku delatnost, nastojaće da i u narednom periodu realizuje važne izdavačke projekte u saradnji sa uglednim pojedincima, naučnim, kulturnim i drugim ustanovama.