Istorijski arhiv Kraljevo obeležio vek oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu

Povodom obeležavanja 22. oktobra, Dana oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu, Grad Kraljevo i Istorijski arhiv Kraljevo su u Svečanoj sali Gradske uprave  priredili program pod nazivom „Junacima u slavu“ i prikazali dokumentarni film „Kraljevski top – istorija srpske krune“.

Pomoćnik gradonačelnika za kulturne manifestacije Sreten Jovanović se zahvalio svim učesnicima u programu obeležavanja i istakao da je veoma važno osvetliti trenutke i događaje iz naše prošlosti, i podsetio da ne sme ništa ostati pod velom tajni, već sve moramo preneti na mlade i tako obezbediti trajanje i obeležavanje značajnih datuma.

Direktorka Istorijskog arhiva Kraljevo Vesna Milojević je prigodnom besedom podsetila na značaj obeležavanja ovog važnog datuma i sto godina od oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu, naglasivši da su nam preci ostavili poruku da moramo da budemo jaki i hrabri, i da u životu ne treba da postoje prepreke koje su nesavladive, kao i da se svaki put kada prođemo pored „Milutina“ setimo svojih predaka, da se setimo šta su oni preživeli i tokom dejstava u Srbiji i tokom povlačenja i tokom proboja Solunskog fronta, pri povratku u Srbiju i obnove, i da jednostavno shvatimo da mi danas sve što radimo i sva naša postignuća zapravo predstavljaju samo nadogradnju onoga što su nam ostavili, a to su dve najveće tekovine – država Srbija i sloboda.

U nastavku programa, u organizaciji Istorijskog arhiva Kraljevo je prikazan dokumentarni film „Kraljevski top – istorija srpske krune“, u prisustvu reditelja Velimira Stojanovića. Nagrađeni film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Zlatna buklija 2017“, koji govori o nastanku i dramatičnoj sudbini poslednje srpske krune i pratećih regalija, izlivenih od Voždovog topa iz Prvog srpskog ustanka, i ukazuje na ključne istorijske događaje 20. veka, ujedno otkrivajući manje poznate činjenice, izazvao je veliku pažnju prisutnih.