Izložba: „Kosovo i Metohija – harmonija, manastiri i crkve“

img_8970U okviru manifestacije „Kralj Stefan Prvovenčani – osam vekova“ Istorijski arhiv Kraljevo je organizovao izložbu fotografija Aleksandra Radoša „Kosovo i Metohija – harmonija, manastiri i crkve“, koja je otvorena u Svečanoj sali gradske uprave grada Kraljeva.

Za ovu priliku izložene su 34 fotografije, koje plene umetničkom originalnošću  i imaju značajnu dokumentarnu vrednost. Neprocenjivo img_9062kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji prikazano je u svoj svojoj lepoti i bogatstvu. Motivi, detalji, kolorit i kompozicija imaju posebnu simboliku i snagu. Tišina koja dominira na fotografijama i posvećenost autora srpskim manastirima i tradiciji, ukazuju na opasnost u kome se nalaze i pozivaju sve nas na razmišljanje i osvećenost.

Kako sam autor kaže, kroz naziv izložbe gde dominira reč „harmonija“  želeo je da napravi sintezu fotografija i probudi svest o našim izvorima, tradiciji, kulturi i bogatstvu koje nosimo u sebi i koje treba da sačuvamo, jer Kosovo i Metohija vape da se vide i čuju.

img_9004U pozdravnoj reči Vesna Milojević, direktorka Istorijskog arhiva Kraljevo je navela da su Nemanjići prezime čitavog srpskog roda, a da smo mi blagosloveni življenjem u dvorištu Manastira Žiče i privilegovani da budemo domaćini i ugostimo svetinje sa Kosova i Metohije.

img_9013Prilikom otvaranja izložbe, prof. dr Dragiša Bojović, upravnik Centra za vizantijsko-slovenske studije Univerziteta u Nišu, istakao je da nije bilo Žiče, ne bi bilo ni kosovsko-metohijskih svetinja i da je autor promovisao jedan od suštinskih principa vizantijske estetike.

img_8975Aleksandar Radoš je poznat javnosti po svom bogatom umetničkom opusu i visoko vrednovanim fotografijama u stručnim krugovima. Član je  Udruženja likovnih i promenjenih umetnika i dizajnera Srbije. Brojne grupne i samostalne nastupe ovekovečio je vrednim nagradama i priznanjima u zemlji i inostranstvu.