Izložba „Kraljevsko Kraljevo – 136 godina“

Izložbom „Kraljevsko Kraljevo – 136 godina“, Istorijski arhiv Kraljevo je obeležio Imendan grada Kraljeva, u Svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva. O ovom značajnom događaju, pored Vesne Milojević, autora i direktora Istorijskog arhiva Kraljevo, govorio je dr Dragoljub Danilović, a izložbu je svečano otvorio dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Kraljevo, grad sa bogatom prošlošću i istorijom je imao privilegiju da ponese kraljevsko ime. Ukazom kralja Milana Obrenovića, od 19. aprila 1882. godine, Karanovac je promenio ime u Kraljevo, kao uspomenu na proglašenje Kraljevine Srbije i dolazak prvog krunisanog vladara posle Kosovske tragedije u ovu varoš. Karanovačka opština je proglašena Kraljevskom opštinom, a Karanovački srez Kraljevskim srezom. Promena imena varoši je bila u duhu uspostavljanja veze sa slavom srednjovekovne Srbije pod dinastijom Nemanjića i krundbenom crkvom Žičom.

Na izložbi su prikazane društveno-političke prilike u Srbiji u vreme kada je knjaz Milan Obrenović, Kneževinu Srbiju proglasio Kraljevinom, a sebe kraljem 1882. godine, njegovo putovanje po Srbiji i posete Karanovcu, Studenici i Žiči, promena imena varoši Karanovac u Kraljevo, otvaranje Ratarske škole, kao i zanimljivi  podaci iz tadašnje štampe o životu u Kraljevu.