Izložba „Mleko i krv“

Povodom obeležavanja 29. novembra, Dana oslobođenja Kraljeva u Drugom svetskom ratu, Istorijski arhiv Kraljevo je, u Svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva, organizovao izložbu „Mleko i krv“, autora Željka Markovića, direktora Istorijskog arhiva Užice, posvećenu kontroverznoj ličnosti novije srpske istorije Slobodanu Peneziću Krcunu.
Na osnovu arhivske građe koja se čuva Istorijskom arhivu Užice, iz zaostavštine koju je Krcunova porodica predala na čuvanje, predstavljen je njegov životni put od rođenja u Užicu 1918. do pogibije 1964. godine u saobraćajnoj nesreći kod Lazarevca. Kroz veliki broj do sada nepoznatih javnosti dokumenata, beležaka, pisama, izjava i fotografija, Krcun je prikazan kao partizanski komandant, posleratni funkcioner, porodični čovek i u kratkim crtama načelnik Ozne.

O izložbi, preuzimanju arhivske građe i formiranju ličnog fonda Slobodana Penezića Krcuna, govorio je autor Željko Marković, a Vesna Milojević, direktor Istorijskog arhiva Kraljevo je istakla važnost čuvanja i prezentovanja arhivskog dokumenta. Izložbu je otvorio Vukman Rakočević, zamenik gradonačelnika Kraljeva naglasivši da izložba može biti posmatrana i kao kontroverzna, zato što se radi o ličnosti koja je obeležila jedan ratni i posleratni period, ali i da je u pitanju čovek koje je obeležio jedno vreme.

Bogato opremljenu izložbu koju prati ilustrovani katalog, je uz podršku grada Užica, finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja.