Изложба „Мумија“, из збирке Момчила Вуковића Бирчанина

mumija-plakat-webИсторијски архив Краљево и Историјски архив Ужице приредили су изложбу Жељка Марковића „МУМИЈА“, из збирке Момчила Вуковића Бирчанина, приватног секретара краља Петра II Карађорђевића, у петак 15. новембра 2019. године, у Свечаној сали Градске управе града Краљева.

Поставка обилује документима и фотографијама који говоре о животу у предратном Београду, животу и раду Бирчанина код краља Петра II и у емиграцији.

img_6261Према речима аутора изложбе, који је и директор ужичког Историјског архива, он је 2006. године, приликом боравка на Тенерифима упознао Јоану Мари Хер, Немицу –  поћерку покојног Момчила Вуковића Бирчанина, секретара краља Петра II.

– Архивску грађу сам у децембру 2017. донео у Србију. Прошлог месеца, из те архивске грађе премијерно је отворена изложба у Ужицу. Она на одређени начин илуструје и судбину Србије кроз живот Момчила Вуковића Бирчанина у 20.веку. Изложба је метафора свега што се Србији дешавало у 20. веку, зато што прича почиње од Момчиловог оца Драгољуба Вуковића коме је кум био гардијски генерал Петар Живковић – открива Жељко Марковић.

img_6225У књизи „Деца комунизма“, подсећа он, аутор Миломир Марић пише о Мустафи Голубићу који идентификује све ликове који су учествовали у Мајском преврату 1903. године, само не зна ко је сахранио Александра Обреновића и краљицу Драгу Машин.

– То је био управо Драгољуб Вуковић и ту чињеницу сазнајемо из дневника и књига Момчила Вуковића Бирчанина. По очевим заслугама, највероватније и по својим личним квалификацијама, Момчило Вуковић добија после Војне академије чин потпоручника и служи у коњици Краљеве гарде. Потом 1935.године бива прекомандован у ратно ваздухопловство Краљевине Југославије, а 1939. године постаје командант прве и једине падобранске јединице у ратном ваздухопловству Краљевине Југославије – подсећа аутор изложбе.

Захваљујући изложеним фотографијама и документима, посетилац изложбе може да види живот у предратном Београду, живот гарде, али и живот српске емиграције. Момчило Вуковић је био оснивач доживотни уредник гласила и часописа „Бели орао“, који је окупљао око себе српске мигранте и виђеније људе који су у том гласилу публиковали своје радове. Момчило је објавио и неколико књига која говоре о знаменитим личностима из српске историје и значајним догађајима.

img_6238Фотографије и документа изложени су на тридесет и два паноа.

– Чини ми се да о значају саме изложбе много говори и то што је престолонаследник  Александар прихватио позив да дође и отвори ову изложбу на којој неке фотографије и документа нису никада и нигде објављени. Позивамо све Краљевчане да дођу и погледају изложбу која ће бити отворена у Свечаној сали Градске управе до 25.новембра – истакла је Весна Милојевић, директорка краљевачког Историјског архива.

img_6136Момчило Вуковић Бирчанин до 1935. служио је у Коњици Краљеве гарде. Те године унапређен је у чин капетана и постављен за старешину прве и једине падобранске јединице Ратног ваздухопловства у војсци Краљевине Југославије. Почетком Другог светског рата заробили су га Италијани, у чијем логору се налазио до 1943. када је предат Немцима. Ослобођен је 1945. године, мршав и изнурен, „правдајући“ тиме надимак Мумија који је добио још на Војној академији. После рата Момчило је најпре био официр за везу при британском војном гувернеману у немачком Бременфердеу, а затим је постављен за официра за везу у 30. британском корпусу у Хановеру, при југословенској Краљевској мисији. Крајем 1945. Момчило се пребацује у Париз и почиње да ради као дописник „Америчког србобрана“ и сарадник париског недељника „Тел Кел“.

img_6247У Паризу је срео краља Петра Другог који је дошао да обиђе југословенске избеглице. Краљ је Вуковићу, с обзиром на то да су се познавали из предратног периода, понудио да му буде приватни секретар. Три године, све до 1948. када се краљ преселио у Америку, Момчило Вуковић Бирчанин био је краљу секретар, одан сарадник и пријатељ. Тада су и настале фотографије краља Петра Другог које приказује ова изложба. После овога Момчило се вратио у Немачку и упознао Петронелу Нелли Фром, која му ускоро постаје супруга и сапутник до краја живота.

zix_5160Престолонаследник Александар, који је у Краљево дошао у друштву своје супруге Катарине и сусрео се и са представницима Удружења „Краљевина Србија“ и Краљевским крунама, отворио је данашњу изложбу, подсетивши да је „историјска бура Другог светског рата послала његовог оца у изгнанство из којег се никада није вратио“.
– На његов лик и дело пале су лажи и неистине, које су најзад почеле да се разоткривају, јер истина, ма колико да је скривана – увек изађе на видело. Ова драгоцена изложба отима од заборава битне детаље наше историје, а ја сам сигуран да ћемо захваљујући изложби сви сазнати нешто ново – рекао је престолонаследник Александар Карађорђевић отварајући изложбу.

Председник градске скупштине Ненад Марковић захвалио се краљевачком Историјском архиву што, како је рекао, често изненади квалитетним изложбама и подсећа на славне тренутке српске историје.