Izložba „Srbija-Rusija, Jugoslavija-SSSR“

1905-rusija-srbija1Povodom obeležavanja 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, u organizaciji Istorijskog arhiv Kraljevo, u Svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva, otvorena je izložba „Srbija-Rusija, Jugoslavija-SSSR“. Zajednička postavka Arhiva Srbije i Arhiva Jugoslavije, čiji su autori dr Aleksej Timofejev, dr Goran Miloradović i dr Aleksandar Životić, posvećena je 180. godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije i prikazuje arhivsku građu i deo objavljenih knjiga na temu međusobnih odnosa, koji datiraju od 1838. godine.

1905-rusija-srbija2Prilikom otvaranja izložbe Vesna Milojević, direktor Istorijskog arhiva Kraljevo, ocenila je, da je najzanimljiviji deo izložbe onaj koji govori o periodu Drugog svetskog rata, gde se odlično pravi geneza prelaska sa jedne na drugu vlast, i gde se vidi da postoji državno-pravni paralelizam do 1943. godine, kada nakon toga komunisti, zahvaljujući saradnji sa SSSR-om, polako preuzimaju vlast na teritoriji Jugoslavije, da bi kasnije i zvanično formirali Demokratsku Federativnu Jugoslaviju.

1905-rusija-srbija3Igor Bojko, drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, prisutnima je čestitao Dan pobede i naglasio da mu je marš na ulicama grada Kraljeva, u okviru manifestacije1905-rusija-srbija4 „Besmrtni puk“, bio posebno i neponovljivo iskustvo, i da je obeležavanje ovog datuma veoma važno za mlade generacije, jer je to odlična prilika da odamo počast našim precima i da saznamo više o njihovim podvizima.

Vukman Rakočević, zamenik gradonačelnika, istakao je da ovaj dan sve uči i opominje i podseća na sve one koji su položili živote da mi bi danas živeli u slobodi, i dodao da je ceo 20. vek bio vek stradanja srpskog naroda, a da ovim danom i ovim činom odajemo poštu svim ljudima koji su poginuli u ratovima.