Izložba „Srpska pravoslavna crkva i ruska emigracija 1920-1940“

Untitled-3U okviru programa „Kraljevo – pamćenje oktobra 2019”, Istorijski arhiv Kraljevo i Arhiv Srpske pravoslavne crkve priredili su izložbu „Srpska pravoslavna crkva i ruska emigracija 1920-1940“, autora Radovana Pilipovića,  u Svečanoj sali Gradske uprave Grada Kraljeva.

img_8037Postavka se sastoji od 15 panoa, na kojima su prikazani nepoznati dokumenti i fotografije iz fondova i zbirki Arhiva Srpske pravoslavne crkve, koji otvaraju nove aspekte i pružaju nove odgovore o ovoj temi. Crkvene prilike ruske emigracije, uglavnom su razmatrane na osnovu građe iz ruskih i drugih arhiva. Posebnost ove izložbe je u tome što predstavljena arhivska građa svedoči o ruskoj emigraciji na našem prostoru, bogatstvu i složenosti odnosa Ruske Zagranične crkve i Srpske pravoslavne crkve.

img_7916Pozdravivši prisutne Vesna Milojević, direktor Istorijskog arhiva Kraljevo je rekla da je izložba predstavljena povodom velikog jubileja – 800 godina od uspostavljanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i obeležavanja oktobarskih događaja u Kraljevu, i pojasnila srpsko-ruske odnose u međuratnom periodu, istakavši da je dolazak ruskog sveštentva posle img_7990Prvog svetskog rata u postradalu i opustošenu Srbiju bio dragocen za obnovu i dalji razvitak duhovnog života kod nas.

Protojerej stavrofor Ljubinko Kostić, naglasio je da je izložba vrlo značajna jer otkriva i pruža uvid u život Rusa izbeglih posle Oktobarske revolucije, kojih je u našu zemlju došlo više od 40.000, među kojima je bilo visokih intelektualaca, inženjera, profesora, teologa, lekara, arhitekata, a koji su dali vrlo značajan img_7995doprinos našem tadašnjem društvu, desetkovanom u balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Prilikom otvaranja izložbe dr Predrag Terzić, gradonačelnik grada Kraljeva je ukazao na dobru saradnju između Srpske pravoslavne crkve i grada Kraljeva, u ovom slučaju Crkvenog arhiva i Istorijskog arhiva Kraljevo, a o samoj postavci je istakao da je ruska emigracija, u ovom periodu, ostavila značajan trag u srpskoj arhitekturi, nauci, kulturi i duhovnosti.