„Kraljevo u okupiranoj Srbiji (1915-1918)“

Istorijski arhiv Kraljevo je objavio monografiju dr Dragoljuba Danilovića i Marije Krapandžić „Kraljevo u okupiranoj Srbiji (1915-1918)“, koju je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja, u okviru projekta „Austrougarska okupacija Kraljeva od 1915. do 1918. godine“. Promocija je upriličena u okviru programa „Dani Svetog Save u Kraljevu“, u Svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva.

Govoreći o knjizi, protojerej stavrofor Ljubinko Kostić je istakao da su u njoj na pravi način oslikani jad i čemer srpskog naroda u vreme tadašnje okupacije, a Vesna Milojević, direktor Istorijskog arhiva Kraljevo je naglasila da je kroz autentičnu arhivsku građu dat novi prikaz o okupaciji u vreme Prvog svetskog rata u Kraljevu i da ovo izdanje donosi jednu posebnu priču o običnom građaninu Kraljeva u tom periodu. Autor dr Dragoljub Danilović je istakao da je većina istorijskih izvora prvi put objavljena i da knjiga predstavlja jedno istorijsko svedočanstvo o događajima koji su bili nepoznati ili nedovoljno poznati.

Naime, monografija „Kraljevo u okupiranoj Srbiji (1915-1918)“, je jedinstvena po tome,  jer predstavlja veliki istraživački poduhvat, i za razliku od ostalih publikacija o Velikom ratu, napisana je na osnovu srpskih vojnih i austrougarskih izvora, koji opisuju, rasvetljavaju i upotpunjuju sliku o zbivanjima u  vreme austrougarske okupacije u Srbiji i gradu Kraljevu, u periodu od 1915. do 1918. godine.

Rezultat zahtevnog i višemesečnog naučno-istraživačkog rada u Državnom arhivu u Beču, Vojnom arhivu u Beogradu, Istorijskom Arhivu Beograda, Istorijskom Arhivu Kraljevo i Žičkoj eparhiji u Kraljevu, su publikovani istorijski izvori, koji predstavljaju značajan doprinos i prilog proučavanju istorije Velikog rata od 1915. do 1918. godine u Srbiji i Kraljevu. Istraživanja u Državnom arhivu u Beču i prevod dokumenata sa nemačkog na srpski jezik je obavila Kraljevčanka Marija Karapandžić, student Fakulteta političkih nauka u Beču. Deo arhivskog materijala austrougarskog porekla sa ostalim dostupnim i novopronađenim srpskim istorijskim izvorima je proučio, sistematizovao, objedinio i pretočio u knjigu dr Dragoljub Danilović, profesor istorije i predsednik Društva istoričara Raškog okruga.

U monografiji je opisana veoma teška situacija u kojoj se našla Kraljevina Srbija posle napada velikih sila, kao i strateško-komunikacijski značaj grada na Ibru. Trogodišnja okupacija Kraljeva, ulazak u grad 85. brigade 43. divizije XXII austrougarskog korpusa, vojna dejstva i ratna razaranja, veliki gubici, stradanja civilnog i vojnog stanovništva sa obe strane, interniranje građana u logor Nežider, organizacija i uprava austrougarske vlasti, glad, epidemija pegavog tifusa, ratna propaganda, planska germanizacija, pokušaj promene srpskog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta, latinizacija srpskog jezika, eksploatacija prirodnog i kulturnog bogatstva, oslobođenje Kraljeva od strane srpske vojske, su teme koje je autor naučno-metodološki obradio i otvorio put ka novim istraživanjima i istorijskim istinama.