„Kraljevo u Velikom ratu“ – izdavački poduhvat Istorijskog arhiva Kraljevo

Istorijski arhiv Kraljevo, pod pokroviteljstvom grada Kraljeva, objavio je ediciju „Kraljevo u Velikom ratu“, autora Rada Vukosavljevića, artiljerijskog majora u penziji. Promocija je upriličena povodom obeležavanja stogodišnjice pobede u Velikom ratu i Dana Istorijskog arhiva Kraljevo, u Svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva.

Četvorotomno izdanje, zasnovano na arhivskiom dokumentima i istorijskim činjenicama, obrađuje neopravdano zapostavljeni period srpske istorije, govori o stvaranju i razvoju srpske vojske, istoriji balkanskih i Prvog svetskog rata, ratnoj istoriji grada Kraljeva i okoline, daje novu sliku o oslobodilačkim ratovima od 1912-1918. godine i ukazuje na stradanje srpske vojske i naroda i zločine izvršene nad njima. Reč je o kapitalnom, luksuzno opremljenom delu, sadržajno retko prisutnom u srpskoj istoriografskoj literaturi, potkrepljenom bogatim dokumentarnim i ilustrativnim materijalom.

U ime izdavača Istorijskog arhiva Kraljevo, prisutne je pozdravila direktorka Vesna Milojević, istakavši da je ovim izdanjem krunisan rad ustanove za 2018. godinu i da edicija predstavlja dobar primer ostalim ustanovama kulture i gradovima kako se treba ophoditi prema svojoj prošlosti, jer ostaje kao trajno svedočanstvo budućim generacijama.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, je rekao da je autor uspeo da na najbolji mogući način predstavi događaje koji su se odigrali na našem području i da je Grad nastojao da podrži i finansijski pomogne izdavanje ovakvog dela, naglasivši da je važno da se setimo ne samo ljudi koji su se borili za našu slobodu u Prvom ratu, već i onih koji su živote dali u Drugom svetskom ratu i u ratovima devedesetih godina.

Akademik prof. dr Vasilije Krestić je izrazio prijatno iznenađenje da iza ovakvog ogromnog posla i truda stoji pojedinac, za šta u istoriografiji ima malo primera i da takva dela nastaju po pravilu na institutima, i da je ovo uradio jedan čovek sam, što zaslužuje svaku pohvalu i svako priznanje, istakavši da je vrlo važno što je autor pokazao put kojim treba da ide celokupno naše društvo – da ne zaboravimo pretke koji su položili živote u temelje naše države.

Recenzent edicije pukovnik prof. dr Miloje Pršić nadahnuto je govorio o rukopisu Rada Vukosavljevića, naglasivši da je reč o profesionalnom vojniku koji je prepoznao praznine u srpskoj istoriografiji, napisao četiri knjige na preko hiljadu strana i pobedio profesionalne istoričare, tako što je uspešno opisao organizaciju i formaciju Vojske Kraljevine Srbije na početku HH veka, posebno tokom balkanskih i Prvog svetskog rata i dokumentovano prikazao ratne operacije, koje je vodila srpska vojska tokom oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine, dinamiku i posledice Velikog rata od 1914-1915, godine i okupaciju Kraljevine Srbije od 1915-1918. godine.

Autor edicije Rade Vukosavljević je objasnio da je edicija „Kraljevo u Velikom ratu“ plod četvorogodišnjeg istraživačkog rada – u Vojnom arhivu u Beogradu, Istorijskom arhivu Srbije, Istorijskom arhivu Beograda, u Međuopštinskom istorijskom arhivu u Čačku, Istorijskom arhivu u Užicu, Istorijskom arhivu u Kraljevu, kao i istraživanja u Vojnom muzeju u Beogradu, Narodnom muzeju u Kraljevu i istraživanja posebno obavljenih u Centru za bibliotekarstvo, vojno-naučnu dokumentaciju i informaciju u Beogradu, kao i u Vojnoj biblioteci Vojne akademije u Beogradu. Istraživanja su vršena i Istorijskom arhivu u Beču, a deo istraživanja je došao iz Vojnog muzeja u Parizu, gde se čuva ratna zastava Četvrtog pešadijskog puka drugog poziva, koja je 1919. godine učestvovala na paradi pobede savezničkih snaga i ostala trajno na čuvanju u stalnoj postavci pariskog Vojnog muzeja, među zastavama pobedničkih snaga.

Istorijski arhiv Kraljevo i grad Kraljevo su prepoznali važnost i značaj objavljivanja rukopisa o Velikom ratu i ratnoj istoriji kraljevačkog kraja, autora Rada Vukosavljevića, majora artiljerije, ratnog komandanta i višeg oficira srpske vojske, i na jedinstven način doprineli obeležavanju stogodišnjice pobede u Velikom ratu.

Kao što piše u recenziji „Sadržaj ovoga rukopisa podseća, opominje i obavezuje na dužnost vaskolikog Srpstva da mora poštovati herojstvo sopstvenih predaka, kao jedini putokaz kako se u najtežim ratnim okolnostima brani otadžbina i stiče sloboda naroda“.

Video snimak RTV Kraljevo sa promocije: