„Memoari maloga vojnika“ Milutina M. Arsića

160915-memoari1U Domu vojske Srbije u Kraljevu je predstavljena knjiga „Memoari maloga vojnika Milutina M. Arsića“, u izdanju Istorijskog arhiva Kraljevo. Memoarsku građu je priredio Miloljub Arsić, arhivski savetnik, inače potomak Milutina M. Arsića iz Gokčanice, koji je bio borac XIX i XI pešadijskog puka Šumadijske divizije I poziva, a koja je od 1912. do 1919. godine bila u sastavu Druge armije pod komandom Stepe Stepanovića.

160915-memoari2Promocija je upriličena povodom obeležavanja 98 godina od proboja Solunskog fronta i 100 godina od bitke na Kajmakčalanu.

O knjizi su pored autora govorili Vesna Milojević, direktor Istorijskog arhiva Kraljevo i Radoslav Premović, načelnik Doma vojske, a odlomke je kazivao glumac Mile Nedeljković.

160915-memoari3Organizatori promocije su Istorijski Arhiv Kraljevo, Dom vojske Srbije u Kraljevu, Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije „Jovo Kursula“ Kraljevo i Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida opštine Kraljevo.

Ovom prilikom, Mirko Jovanović iz Kraljeva je iz svoje lične arhive poklonio Istorijskom arhivu Kraljevo pismo Hranislava M. Pribakovića, rezervnog pešadijskog kapetana I klase, upućeno komandantu kruševačkog vojnog okruga 13. avgusta 1934. godine, u kome ga moli za ispravku ranga kapetana I klase i dobijanje majorskog i potpukovničkog čina.