Obeležavanje Dana ustanove i otvaranje izložbe „Epidemije u Srbiji u 19. veku“

21-12-27-epidemije_314-1Istorijski arhiv Kraljevo je povodom Dana ustanove 27. decembra, upriličio izložbu pod nazivom „Epidemije u Srbiji u 19. veku“, autora Vesne Milojević, sa vrlo aktuelnom i značajnom temom shodno vremenu u kojem se svi nalazimo poslednje dve godine.

Poruka koja izložba nosi utemeljena je na istorijskom iskustvu Srbije, od države Nemanjića do države Obrenovića u 19. veku, odnos prema epidemijama uvek je bio na nivou odnosa najrazvijenijih državnih zajednica u pomenutom periodu. 21-12-27-epidemije_330-2Organizovani odgovori države na pojave epidemija zasnivali su se na naučnim saznanjima i iskustvima drugih naroda, u sve u cilju blagovremene zaštite naroda od oboljevanja većih razmera.

21-12-27-epidemije_443-3Posetioci izložbe imaju priliku da pogledaju brojna dokumenta Arhiva Srbije i Istorijskog arhiva Kraljevo koja svedoče o značaju mera prevencije, a potom na značaj vakcine i re-vakcine kao najefikasnijeg sredstva od raznih infektivnih bolesti, kao i šta je Miloš Obrenović kao formalno polupismeni vladar preduzimao u zaštiti stanovništva protiv pošasti. Njegov sin, knjaz Mihailo Obrenović prvo je vakcinisano dete, koje je kasnije izdavalo naredbe o obaveznom vakcinisanju dece državnih činovnika.

21-12-27-epidemije_481-4Istorijske činjenice koje su istaknute na panoima postavke, potkrepljene su govorima protojereja stavrofora doktora Velibora Džomića i profesora doktora Predraga Sazdanovića, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, koji je i apelovao na autorku izložbe i direktorku Istorijskog arhiva Kraljevo, Vesnu Milojević, da postavka dobije i monografiju.

Posetioci svečane sale Gradske uprave prisustvovali su, zaista, jednom značajnom kulturnom događaju čijim nedolaskom bi ostali uskraćeni za brojna nova saznanja, ali i za osnaživanje poznate teorije o značaju i večitoj aktuelnosti istorijske građe i dokumenata.

Podrška za izložbu nije izostala ni od kolega iz Arhiva Srbije, koju je predvodio arhivist Goran Sudimac i njegov tim iz Centra za mikrofilmovanje, kao i kolege iz Istorijskog arhiva Kraljevo, arhivisti Ljubica Jovović Matović i Anđelija Stefanović i arhivski pomoćnik Slaviša Milenković.