Održana radionica „Izrada plana upravljanja za manastir Studenicu“

radionica-studenica-1U Manastiru Studenici održana je 5. i 6. novembra radionica na temu: „Izrada Plana upravljanja za manastir Studenicu“, koju je organizovao Republički zavod za zaštitu spomenika kulture uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Manastira Studenice.

Izrada Plana upravljanja za Manastir Studenicu je  od posebnog značaja imajući u vidu njen status na Listi svetske baštine , na koju  je upisan još 1986. godine. Izrada planova upravljanja za kulturna dobra  upisanih na Listu, predstavljaju nezamenljiv instrument strateškog upravljanja kulturnim nasleđem i njegovog očuvanja.

Na radionici su prisustvovali, svojim učešćem i diskusijama doprineli radu i njenoj uspešnosti arhimandrit dr Tihon (Rakićević), iguman sa bratsvom manastira Studenice, predstavnici lokalne zajednice, Ministarstava i ustanova zaštite kulturnog i prirodnog nasleđa. Ispred Stručnog tima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beogradza izradu Plana upravljanja, radionicom su moderirale mr Maja Đorđević, arheolog i dr Nevena Debljović Ristić, arhitekta konzervator.

radionica-studenica-4Radionicu je otvorio arhimandrit dr Tihon (Rakićević) svojim izlaganjem na temu: „ Manastir Studenica kao kulturno dobro u odnosu na tipik Sv. Save“. Iguman je naglasio da je monaštvo garant opstanka kulturnog dobra, ali da veliki manastiri zahtevaju veliku brigu, tako da naša država prepoznaje manastire kao deo sopstvenog identiteta i u njih ulaže, o njima se stara, a da će monaha uvek biti koji će se vraćati izvorima duhovnosti. Svoje izlaganje je završio konstatujući da imamo dve vojske koje marširaju odvojeno, a bore se zajedno kada je u pitanju očuvanje manastira Studenice.

Priređen je niz izlaganja koja su poslužila da se učesnici radionice obaveste o stanju konzervacije manastira Studenice, o jedinstvenom sakralnom pejzažu koji se prostire uz sliv reke Studenice, o vrednostima i značaju  kulturnog dobra Manastira Studenice, o odnosu Plana upravljanja i UNESCO rezervata biosfere Golija-Studenica, o njegovom upravljanju i zaštitom, kao i o prostornom planiranju, ali i o gašenju šumskih požara i životu lokalnog stanovništva na Goliji.

rugi deo radionice odnosio se na izradu SWOT analize za kulturno dobro Manastir Studenicu. Učesnici radionice bili su podeljeni u četiri grupe sastavljene od učesnika više zainteresovanih strana. Predstavnik svake grupe pojedinačno, izložio je uvide do kojih su učesnici došli tokom grupne diskusije. Rezultati analiza pokazali su da se strategija upravljanja kulturnim dobrom mora definisati kroz sistem sačinjen od savremene mreže partnera, svako sa svojim specifičnim zadacima, ali i svi objedinjeni zajedničkim ciljevima i interesima.Nesumnjivo najvredniji resurs  jeste Manastir Studenica sa svojim bogatim prirodnim, kulturnim i duhovnim  vrednostima u okruženju.

https://studenicainfo.rs/odrzana-radionica-izrada-plana-upravljanja-za-manastir-studenicu/