Predstavljanje monografije „Kralj Petar II Karađorđević 1923-1970“

kralj-petar-ii-1425Monografija „Kralj Petar II Karađorđević 1923-1970“ Autora Momčila Vukovića Birčanina, u izdanju Istorijskog arhiva Užice u saradnji nekoliko arhiva iz Srbije i Republike Srpske, između kojih je i Istorijski arhiv Kraljevo, predstavljena je kraljevčanima u petak, 14. oktobra u Svečanoj sali Gradske uprave, u organizaciji kraljevačkog Arhiva. Gosti promocije bili su priređivač ovog izdanja Željko Marković, direktor Istorijskog arhiva Užice i akademik Matija Bećković.

Ne skrivajući svoje emocije, akademik Bećković je kao i prethodnih godina gostujući u Kraljevu, sam kazivao odabrane stihove, uz neizbežne anegdote koje su ispraćene aplauzom posetilaca.

kralj-petar-ii-1457„Tu je, nedaleko odavde Žiča sedmovrata i sigurno je i ona uticala da Kraljevo bude značajan kulturno centar. Čast mi je što sam na današnji dan u Kraljevu. Ovom gradu samo ime kaže, i o tom imenu bi mogli da pričamo, da ne govorimo ni o čemu drugom, kako se ono borilo i izborilo, kada niko nije verovao da će se ovaj grad tako zvati. Opet, tu je Žiča sa sedam kraljeva, ali onaj poslednji je ovih prethodnih sedam „bacio“ pod embargo. Ukazana mi je velika čast“, rekao je ovom prilikom Matija Bećković, srdačno pozdravljajući se sa Kraljevčanima.

 

 

Prilog RTV Kraljevo: