Predstavljena knjiga dr Dragoljuba Danilovića „Manastir Žiča – centar Arhiepiskopije, Eparhije i sabora u srednjem veku“

Knjiga dr Dragoljuba Danilovića pod nazivom „Manastir Žiča – centar Arhiepiskopije, Eparhije i sabora u srednjem veku“, čiji je izdavač Istorijski arhiv Kraljevo predstavljena je povodom obeležavanja Kraljevdana – Dana grada Kraljeva, a u okviru manifestacije „Saborni dani kralja Stefana Prvovenčanog – Svetog Simona monaha“.

U Svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva prisutne je u ime grada Kraljeva pozdravila Marica Mijajlović, zamenica gradonačelnika, napomenuvši da je ovo jedna u nizu brojnih manifestacija organizovanih u okviru obeležavanja Dana  našeg grada i da treba da budemo ponosni na jedno ovako delo koje će ostati generacijama iza nas.

Prilikom predstavljanja knjige protojerej – stavrofor Ljubinko Kostić istakao je da je pred nama veoma važno delo, koje se pojavilo u značajnoj godišnjici srpske državnosti, jer prema njegovom mišljenju, istorija iz perioda Nemanjića, pa čak i cela istorija srednjeg veka, nisu divoljno izučavane u školama i da je ova knjiga rezultat ozbiljnog istraživačkog rada uvaženog profesora i autora iz oblasti istorije Srpske crkve, a posebno Žiče kao sedišta srpske Arhiepiskopije i Žičke eparhije.

Dr Dragoljub Danilović je rekao da ovom knjigom samo svedoči o kulturnom blagu iz 13. veka koje nam je preneto i da je uloga Žiče kao centra Arhiepiskopije, Eparhije i sabora neprocenjiva, i da mi još uvek nismo svesni koliko je Žiča velika svetinja i svedok jednog vremena u kome je Srbija bila moćna respektabilna država.

Objavljivanje ovog značajnog dela u izdanju Istorijskog arhiva Kraljevo, istakla je direktorka Vesna Milojević, dogodilo se na zajedničku radost u momentu kada obeležavamo veliki jubilej – osam vekova od uspostavljanja srpske državnosti.

Knjiga obiluje podacima i činjenica o manastiru Žiči, središtu srpske srednjovekovne kulture i duhovnosti i bavi se Episkopijama Crkve Hristove u srpskim zemljama do 1219. godine, Žičkom arhiepiskopijom od 1219. godine do preseljenja u Peć, granicama i teritorijama Eparhije žičke i vlastelinstva manastira Žiče, žičkim arhiepiskopima i patrijarsima srednjeg veka i odnosu prema susednim eparhijama, arhiepiskopima i patrijarsima od 1219. do 1463. godine.