Промоција књиге „Краљ Петар II Kарађорђевић“

21-10-07kralj-petar-ii-01У оквиру Међународног архивистичког саветовања у организацији Архивистичког друштва Србије и Архива Војводине, 7. октобра у 12.00 сати представљена је књига Момчила Вуковића Бирчанина Краљ Петар II Карађорђевић.

Књига “Краљ Петар II Карађорђевић”, аутора Момчила Вуковића Бирчанина, представљена је 7. октобра у Новом Саду, а покровитељ првог издања ове књиге у Србији је Њ.К.В. Престолонаследник Александар, саопштено је из Канцеларије Престолонаследника. Књига је резултат сарадње Историјских архива Ужица, Краљева, Архива Српске православне цркве, Архива Војводине, Архива Републике Српске и Удружења архивских радника Републике Српске.

21-10-07kralj-petar-ii-03Књига је први пут објављена у Минхену, у Савезној Републици Немачкој 1975. године. Ово је њено премијерно српско издање и прво представљање домаћој публици. Аутор је био официр Краљевске југословенске војске и лични секретар краља Петра II, који открива многе занимљиве приче и чињенице из краљевог живота које су биле непознате широј јавности.

21-10-07kralj-petar-ii-02У својим уводним речима за књигу, Њ.К.В. Престолонаследник Александар је написао:“ Са великим задовољством сам прихватио да будем покровитељ ове веома занимљиве, али такође и веома важне и значајне књиге о мом оцу, Краљу Петру II. Сведочанства попут овог, која чувају истинито и тачно сећање на прошла времена, важна су за поштовање наше историје, али и за обезбеђивање наше будућности, јер једино чувањем истинитости се можемо постарати да се погрешна дела из прошлости не понове.

O књизи су говорили: Урош Парезановић, шеф Службе за односе с јавношћу и протокола Краљевског двора, проф. др Саша Марковић, декан Педагошког факултета у Сомбору, Жељко Марковић, директор Историјског архива Ужице, Весна Милојевић, директорка Историјског архива Краљево и др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине.