Promocija monografije „Pečenog gružanski u prostoru i vremenu“

img_5037Monografija Vladana Ž. Petrovića „Pečenog gružanski u prostoru i vremenu“ u izdanju Istorijskog arhiva Kraljevo predstavljena je u okviru programa „Dani Svetog Save“, u Svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva. Pozdravnu reč je prisutnima uputio dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, a o knjizi su pored autora govorili docent dr Ivana Penjišević, recenzent i Vesna Milojević, direktor Istorijskog arhiva Kraljevo.

Monografija predstavlja značajan doprinos proučavanju gružanskog sela Pečenog, od njegovog prvog pomena do danas. Nastala je višegodišnjim i mukotrpnim radom Vladana Ž. Petrovića, čije se istraživanje baziralo na dostupnoj arhivskoj građi, izvornim dokumentima, relevantnoj literaturi, terenskom istraživanju, kazivanjima i sopstvenom iskustvu. Obiluje geografskim, demografskim, istorijskim, etnografskim podacima, privrednim, društvenim, kulturnim i sportskim prilikama. Posebnu vrednost imaju rodoslovi i imenici poginulih Pečenožana u ratnim godinama 19. i 20. veka.

img_5062U metodološkom smislu je rađena prema „Uputstvima za proučavanje sela, porekla stanovništva i njihovih psihičkih osobina“ Jovana Cvijića, utemeljivača antropogeografske škole. Pisana je isprepletanim naučno, književno-umetničkim stilom i potkrepljena bogatim ilustrativnim materijalom.

Petrović je svoju ljubav prema rodnom mestu pretočio u obimno štivo i ostavio značajan pisani trag o njegovoj prošlosti i životu. Posvećen ideji da otrgne od zaborava bogato kulturno nasleđe svog zavičaja, uspeo je da ostvari i lični cilj, da potvrdi svoje korene, poreklo i identitet.

Istorijski arhiv Kraljevo je objavljivanjem ove monografije opravdao napor autora da rasvetli i sačuva prošlost Pečenoga i gružanskog kraja, a naučnoj javnosti je priredio dragocenu kulturno-istorijsku osnovu za dalja proučavanja i istraživanja.