Промоција монографије „Печеног гружански у простору и времену“

img_5037Монографија Владана Ж. Петровића „Печеног гружански у простору и времену“ у издању Историјског архива Краљево представљена je у оквиру програма „Дани Светог Саве“, у Свечаној сали Градске управе града Краљева. Поздравну реч је присутнима упутио др Предраг Терзић, градоначелник Краљева, а о књизи су поред аутора говорили доцент др Ивана Пењишевић, рецензент и Весна Милојевић, директор Историјског архива Краљево.

Монографија представља значајан допринос проучавању гружанског села Печеног, од његовог првог помена до данас. Настала је вишегодишњим и мукотрпним радом Владана Ж. Петровића, чије се истраживање базирало на доступној архивској грађи, изворним документима, релевантној литератури, теренском истраживању, казивањима и сопственом искуству. Обилује географским, демографским, историјским, етнографским подацима, привредним, друштвеним, културним и спортским приликама. Посебну вредност имају родослови и именици погинулих Печеножана у ратним годинама 19. и 20. века.

img_5062У методолошком смислу је рађена према „Упутствима за проучавање села, порекла становништва и њихових психичких особина“ Јована Цвијића, утемељивача антропогеографске школе. Писана је испреплетаним научно, књижевно-уметничким стилом и поткрепљена богатим илустративним материјалом.

Петровић је своју љубав према родном месту преточио у обимно штиво и оставио значајан писани траг о његовој прошлости и животу. Посвећен идеји да отргне од заборава богато културно наслеђе свог завичаја, успео је да оствари и лични циљ, да потврди своје корене, порекло и идентитет.

Историјски архив Краљево је објављивањем ове монографије оправдао напор аутора да расветли и сачува прошлост Печенога и гружанског краја, а научној јавности је приредио драгоцену културно-историјску основу за даља проучавања и истраживања.