Sastanak Podružnice i obilazak depoa sa gostima

210665-podruznica03U organizaciji Istorijskog arhiva Kraljevo 4. juna 2021. godine održan je XXVIII sastanak Podružnica Arhivističkog društva Srbije za arhive u Kragujevcu, Kruševcu, Jagodini, Kraljevu, Novom Pazaru, Užicu i Čačku, uz učešće gostiju iz Istorijskog arhiva „Timočka Krajina“ Zaječar i Istorijskog arhiva Kosovska Mitrovica.

Dnevni red održanog sastanka sastojao se u nekoliko tačaka:

  • Usvajanje zapisnika sa XXVII sastanka Podružnice održane u Užicu;
  • Primena Zakona o arhivskoj građi i arhivskog delatnosti;
  • Zajednički projekti i nastupi Arhiva i Podružnice;
  • Organizacija savetovanja u Novom Sadu 2021. godine.

Okupljenim arhivskim radnicima obratio se direktor Državnog arhiva Srbije dr Miroslav Perišić, koji je, između ostalog, istakao značaj donošenja Zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, podsećajući da je to bio dugotrajan i nimalo lak proces. Tom prilikom je istakao: „Sada je najvažnije da smo Zakon dobili, da sada imamo čvrstu zakonsku osnovu po kojoj možemo da radimo i možemo da od naših osnivača tražimo odgovarajuće uslove“.

Direktor Perišić je rekao da je u planu da se na jesen organizuje savetovanje svih arhiva u Srbiji.

Ovom prilikom dr Perišić je najavio i nastavak obuke za rad u Arhivskom informacionom sistemu Arhis, koja je zbog pandemije morala da bude zaustavljena.

Sastanak je završen odlukom da se idući sastanak Podružnice održi u Novom Pazaru, uz dogovor o češćim zajedničkim projektima i delovanjima.

Nakon sastanka, upriličen je obilazak novog depoa Istorijskog arhiva Kraljevo opremljenog najmodernijim poličnim pokretnim regalima za arhivu.