„Voz bratstvo-jedinstvo“ Maribor -Kraljevo (1961-1989)

Izložba povodom obeležavanja „14. oktobra“

161012-izlozba-voz-1Izložbu Istorijskog arhiva Kraljevo „Voz bratstvo-jedinstvo“ Maribor-Kraljevo (1961-1989) je u prisustvu brojnih zvanica i gostiju, u Svečanoj sali gradske uprave grada Kraljeva, otvorio Nenad Marković, predsednik Skupštine grada. O samoj postavci je govorila Vesna Milojević, direktor Istorijskog arhiva Kraljevo.
Reč je o velikoj jugoslovenskoj manifestaciji, koja je u osnovi imala događaje iz 1941. godine. Nastala je spontano iz pojedinačnih susreta bivših izgnanika iz Slovenije i njihovih domaćina iz Srbije.
161012-izlozba-voz-2Autorke izložbe Radmila Radović i Jasminka Marković, su na osnovu sačuvane arhivske građe, pretežno iz fondova i zbirki Istorijskog arhiva Kraljevo, prikazale progon Slovenaca 1941. godine u Srbiju, nastanak, organizaciju, glavna obeležja, simbole i hronologiju manifestacije, prijateljske odnose i svestranu saradnju između Maribora i Kraljeva.
U početku je „Voz bratstvo-jedinstvo“ saobraćao jednom godišnje, a od 1970. svake druge godine. Mariborčani su u Kraljevo dolazili u vreme obeležavanja „14. oktobra“, a Kraljevčani su posetu uzvraćali početkom juna, povodom obeležavanja Dana izgnanika u Sloveniji.
Neposrednu organizaciju manifestacije su sprovodili međuopštinski koordinacioni odbori „Voza bratstvo-jedinstvo“, čija su sedišta bila u Kraljevu i Mariboru, i odgovarajući organi u okviru opštinskih konferencija SSRN-a.
Povodom Dana Istorijskog arhiva Kraljevo, 27. decembra, biće predstavljena publikacija „Voz bratstvo-jedinstvo“ Maribor-Kraljevo (1961-1989).