„Voz bratstvo-jedinstvo“ Maribor -Kraljevo (1961-1989)

Sreten Jovanović se obraća prisutnima
Sreten Jovanović se obraća prisutnima

Promocijom publikacije „Voz bratstvo jedinstvo“ Maribor-Kraljevo (1961-1989), Istorijski arhiv Kraljevo je obeležio 56 godina postojanja i rada. U prisustvu velikog broja zvanica, pored autora Radmile Radović i Jasminke Marković, govorili su Vesna Milojević, direktor, Sreten Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za kulturne manifestacije i saradnju sa partnerskim gradovima i dr Dragoljub Danilović, istoričar.
Publikacija je rezultat višemesečnog istraživačkog rada i truda autora da pronađu i sistematizuju arhivsku građu i izvore. U njoj su sabrani važni podaci i činjenice o velikoj jugoslovenskoj manifestaciji koja je trajala gotovo tri decenije. Publikacija obiluje brojnim dokumentima, fotografijama i raznovrsnim ilustrativnim materijalom, uglavnom iz fondova i zbirki Istorijskog arhiva Kraljevo.

Inače, priča o manifestaciji „Voz bratstvo jedinstvo“ je izazvala veliko interesovanje ne samo kod naše, već i kod slovenačke javnosti. Istorijski arhiv Kraljevo i Pokrajinski arhiv Maribor su uspostavili saradnju. U planu su, između ostalog, prevod publikacije na slovenački jezik, promocija sa istoimenom izložbom i zajednički rad sa novim sadržajima na ovu temu.