Изложба „Краљевско Краљево – 136 година“

Изложбом „Краљевско Краљево – 136 година“, Историјски архив Краљево је обележио Имендан града Краљева, у Свечаној сали Градске управе града Краљева. О овом значајном догађају, поред Весне Милојевић, аутора и директора Историјског архива Краљево, говорио је др Драгољуб Даниловић, а изложбу је свечано отворио др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Краљево, град са богатом прошлошћу и историјом је имао привилегију да понесе краљевско име. Указом краља Милана Обреновића, од 19. априла 1882. године, Карановац је променио име у Краљево, као успомену на проглашење Краљевине Србије и долазак првог крунисаног владара после Косовске трагедије у ову варош. Карановачка општина је проглашена Краљевском општином, а Карановачки срез Краљевским срезом. Промена имена вароши је била у духу успостављања везе са славом средњовековне Србије под династијом Немањића и крундбеном црквом Жичом.

На изложби су приказане друштвено-политичке прилике у Србији у време када је књаз Милан Обреновић, Кнежевину Србију прогласио Краљевином, а себе краљем 1882. године, његово путовање по Србији и посете Карановцу, Студеници и Жичи, промена имена вароши Карановац у Краљево, отварање Ратарске школе, као и занимљиви  подаци из тадашње штампе о животу у Краљеву.