Изложба „Млеко и крв“

Поводом обележавања 29. новембра, Дана ослобођења Краљева у Другом светском рату, Историјски архив Краљево је, у Свечаној сали Градске управе града Краљева, организовао изложбу „Млеко и крв“, аутора Жељка Марковића, директора Историјског архива Ужице, посвећену контроверзној личности новије српске историје Слободану Пенезићу Крцуну.
На основу архивске грађе која се чува Историјском архиву Ужице, из заоставштине коју је Крцунова породица предала на чување, представљен је његов животни пут од рођења у Ужицу 1918. до погибије 1964. године у саобраћајној несрећи код Лазаревца. Кроз велики број до сада непознатих јавности докумената, бележака, писама, изјава и фотографија, Крцун је приказан као партизански командант, послератни функционер, породични човек и у кратким цртама начелник Озне.

О изложби, преузимању архивске грађе и формирању личног фонда Слободана Пенезића Крцуна, говорио је аутор Жељко Марковић, а Весна Милојевић, директор Историјског архива Краљево је истакла важност чувања и презентовања архивског документа. Изложбу је отворио Вукман Ракочевић, заменик градоначелника Краљева нагласивши да изложба може бити посматрана и као контроверзна, зато што се ради о личности која је обележила један ратни и послератни период, али и да је у питању човек које је обележио једно време.

Богато опремљену изложбу коју прати илустровани каталог, је уз подршку града Ужица, финансирало Министарство културе и информисања.