Обележавање Дана установе и отварање изложбе „Епидемије у Србији у 19. веку“

21-12-27-epidemije_314-1Историјски архив Краљево је поводом Дана установе 27. децембра, уприличио изложбу под називом „Епидемије у Србији у 19. веку“, аутора Весне Милојевић, са врло актуелном и значајном темом сходно времену у којем се сви налазимо последње две године.

Порука која изложба носи утемељена је на историјском искуству Србије, од државе Немањића до државе Обреновића у 19. веку, однос према епидемијама увек је био на нивоу односа најразвијенијих државних заједница у поменутом периоду. 21-12-27-epidemije_330-2Организовани одговори државе на појаве епидемија заснивали су се на научним сазнањима и искуствима других народа, у све у циљу благовремене заштите народа од обољевања већих размера.

21-12-27-epidemije_443-3Посетиоци изложбе имају прилику да погледају бројна документа Архива Србије и Историјског архива Краљево која сведоче о значају мера превенције, а потом на значај вакцине и ре-вакцине као најефикаснијег средства од разних инфективних болести, као и шта је Милош Обреновић као формално полуписмени владар предузимао у заштити становништва против пошасти. Његов син, књаз Михаило Обреновић прво је вакцинисано дете, које је касније издавало наредбе о обавезном вакцинисању деце државних чиновника.

21-12-27-epidemije_481-4Историјске чињенице које су истакнуте на паноима поставке, поткрепљене су говорима протојереја ставрофора доктора Велибора Џомића и професора доктора Предрага Саздановића, државног секретара у Министарству здравља, који је и апеловао на ауторку изложбе и директорку Историјског архива Краљево, Весну Милојевић, да поставка добије и монографију.

Посетиоци свечане сале Градске управе присуствовали су, заиста, једном значајном културном догађају чијим недоласком би остали ускраћени за бројна нова сазнања, али и за оснаживање познате теорије о значају и вечитој актуелности историјске грађе и докумената.

Подршка за изложбу није изостала ни од колега из Архива Србије, коју је предводио архивист Горан Судимац и његов тим из Центра за микрофилмовање, као и колеге из Историјског архива Краљево, архивисти Љубица Јововић Матовић и Анђелија Стефановић и архивски помоћник Славиша Миленковић.