„8. март – од идеје до стварности“

160307-8mart2Поводом обележавања Дана жена, Историјски архив Краљево је приредио изложбу под називом „8. март – од идеје до стварности“. Аутори су Радмила Радовић, Јасминка Марковић и Александар Лазовић.
Изложба је подсећање на кључне историјске тренутке у свету и код нас који су допринели побољшању друштвеног положаја жена. Она указује на место, значај и улогу жена, од тренутка када су подигле глас за своја права до данас.

Документа и фотографије коришћени за ову поставку су претежно из фондова, збирки и библиотечког материјала Историјског архива Краљево.

160307-8mart3На основу расположиве грађе представљене су разноврсне активности жена у граду на Ибру, у послератном периоду до данас, које обухватају друштвено-политички, привредно-економски, здравствени, културно-просветни, хуманитарни и спортски рад.

У краљевачком крају, 8. март је обележаван најчешће радно, пригодним културним, спортским и хуманитарним програмима. У организацији Конференције жена, организовани су куповина ултразвучног апарата за рану дијагностику рака код жена з160307-8mart4а краљевачку Болницу, Први ауто-рели за жене возаче, хуманитарне изложбе сликарки, помоћ деци без родитељског старања и друге активности. Средства су обезбеђивана кроз хуманитарне концерте и донације.

У Краљеву је, 4. маја 2012. године, усвојена и потписана Европска повеља за равноправност жена и мушкараца на локалном нивоу.
Априла 2014. године је основан Савет за родну равноправност града Краљева и усвојен локални акциони план.
Женска одборничка мрежа Скупштине града Краљева је формирана марта 2015. године и броји 22 одборнице.

Изложба је отворена наредних десет дана у Свечаној сали Градске управе града Краљева.

160307-8mart1