Историјски архив Краљево на Сајму књига

На 62. Међународном сајму књига у Београду, Историјски архив Краљево је представиo књигу др Драгољуба Даниловића „Манастир Жича – центар Архиепископије, Епархије и сабора у средњем веку“. Промоција je одржана на штанду краљевачке Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“.

У поздравној речи, Весна Милојевић, директорка Историјског архива Краљево је рекла да је част и задовољство бити део велике књижевне манифестације и учествовати на једном од највећих сајмова у Европи, нагласивши да овогодишњи издавачки подухват Историјског архива Краљево представља значајан допринос познавању и проучавању историје српског народа.

Краљевачки писац Милоје Радовић је најпре казивао своју песму „Жича“, а потом је у беседи посвећеној књизи истакао да је аутор истраживачком упорношћу, пробраним речима, лепим језиком, савременим научним приступом, одабраним методама за проучавање историјских извора, успео да допре до дубине историјског времена, од којег почиње српско саборно памћење и српско државотворно делање.

Аутор књиге др Драгољуб Даниловић је истакао да је ово дело плод вишегодишњег истраживања и напора да се укаже на велики значај Жиче, која је била седиште Архиепископије, Епархије и свих значајних догађаја у средњем веку, али и  подстицај за нова истраживања.

Међу посетиоцима Сајма књига ово дело је изазвало велику пажњу. Историјски архив Краљево, који има дугу и богату издавачку делатност, настојаће да и у наредном периоду реализује важне издавачке пројекте у сарадњи са угледним појединцима, научним, културним и другим установама.