Изложба: „Косово и Метохија – хармонија, манастири и цркве“

img_8970У оквиру манифестације „Краљ Стефан Првовенчани – осам векова“ Историјски архив Краљево је организовао изложбу фотографија Александра Радоша „Косово и Метохија – хармонија, манастири и цркве“, која је отворена у Свечаној сали градске управе града Краљева.

За ову прилику изложене су 34 фотографије, које плене уметничком оригиналношћу  и имају значајну документарну вредност. Непроцењиво img_9062културно наслеђе на Косову и Метохији приказано је у свој својој лепоти и богатству. Мотиви, детаљи, колорит и композиција имају посебну симболику и снагу. Тишина која доминира на фотографијама и посвећеност аутора српским манастирима и традицији, указују на опасност у коме се налазе и позивају све нас на размишљање и освећеност.

Како сам аутор каже, кроз назив изложбе где доминира реч „хармонија“  желео je да направи синтезу фотографија и пробуди свест о нашим изворима, традицији, култури и богатству које носимо у себи и које треба да сачувамо, јер Косово и Метохија вапе да се виде и чују.

img_9004У поздравној речи Весна Милојевић, директорка Историјског архива Краљево је навела да су Немањићи презиме читавог српског рода, а да смо ми благословени живљењем у дворишту Манастира Жиче и привилеговани да будемо домаћини и угостимо светиње са Косова и Метохије.

img_9013Приликом отварања изложбе, проф. др Драгиша Бојовић, управник Центра за византијско-словенске студије Универзитета у Нишу, истакао је да није било Жиче, не би било ни косовско-метохијских светиња и да је аутор промовисао један од суштинских принципа византијске естетике.

img_8975Александар Радош је познат јавности по свом богатом уметничком опусу и високо вреднованим фотографијама у стручним круговима. Члан је  Удружења ликовних и промењених уметника и дизајнера Србије. Бројнe групнe и самосталнe наступe овековечио је вредним наградама и признањима у земљи и иностранству.