Изложба „Српска православна црква и руска емиграција 1920-1940“

Untitled-3У оквиру програма „Краљево – памћење октобра 2019”, Историјски архив Краљево и Архив Српске православне цркве приредили су изложбу „Српска православна црква и руска емиграција 1920-1940“, аутора Радована Пилиповића,  у Свечаној сали Градске управе Града Краљева.

img_8037Поставка се састоји од 15 паноа, на којима су приказани непознати документи и фотографије из фондова и збирки Архива Српске православне цркве, који отварају нове аспекте и пружају нове одговоре о овој теми. Црквене прилике руске емиграције, углавном су разматране на основу грађе из руских и других архива. Посебност ове изложбе је у томе што представљена архивска грађа сведочи о руској емиграцији на нашем простору, богатству и сложености односа Руске Заграничне цркве и Српске православне цркве.

img_7916Поздравивши присутне Весна Милојевић, директор Историјског архива Краљево је рекла да је изложба представљена поводом великог јубилеја – 800 година од успостављања аутокефалности Српске православне цркве и обележавања октобарских догађаја у Краљеву, и појаснила српско-руске односе у међуратном периоду, истакавши да је долазак руског свештентва после img_7990Првог светског рата у пострадалу и опустошену Србију био драгоцен за обнову и даљи развитак духовног живота код нас.

Протојереј ставрофор Љубинко Костић, нагласио је да је изложба врло значајна јер открива и пружа увид у живот Руса избеглих после Октобарске револуције, којих је у нашу земљу дошло више од 40.000, међу којима је било високих интелектуалаца, инжењера, професора, теолога, лекара, архитеката, а који су дали врло значајан img_7995допринос нашем тадашњем друштву, десеткованом у балканским и Првом светском рату.

Приликом отварања изложбе др Предраг Терзић, градоначелник града Краљева је указао на добру сарадњу између Српске православне цркве и града Краљева, у овом случају Црквеног архива и Историјског архива Краљево, а о самој поставци је истакао да је руска емиграција, у овом периоду, оставила значајан траг у српској архитектури, науци, култури и духовности.