Историјски архив Краљево обележио век ослобођења града у Првом светском рату

Поводом обележавања 22. октобра, Дана ослобођења Краљева у Првом светском рату, Град Краљево и Историјски архив Краљево су у Свечаној сали Градске управе  приредили програм под називом „Јунацима у славу“ и приказали документарни филм „Краљевски топ – историја српске круне“.

Помоћник градоначелника за културне манифестације Сретен Јовановић се захвалио свим учесницима у програму обележавања и истакао да је веома важно осветлити тренутке и догађаје из наше прошлости, и подсетио да не сме ништа остати под велом тајни, већ све морамо пренети на младе и тако обезбедити трајање и обележавање значајних датума.

Директорка Историјског архива Краљево Весна Милојевић је пригодном беседом подсетила на значај обележавања овог важног датума и сто година од ослобођења Краљева у Првом светском рату, нагласивши да су нам преци оставили поруку да морамо да будемо јаки и храбри, и да у животу не треба да постоје препреке које су несавладиве, као и да се сваки пут када прођемо поред „Милутина“ сетимо својих предака, да се сетимо шта су они преживели и током дејстава у Србији и током повлачења и током пробоја Солунског фронта, при повратку у Србију и обнове, и да једноставно схватимо да ми данас све што радимо и сва наша постигнућа заправо представљају само надоградњу онога што су нам оставили, а то су две највеће тековине – држава Србија и слобода.

У наставку програма, у организацији Историјског архива Краљево је приказан документарни филм „Краљевски топ – историја српске круне“, у присуству редитеља Велимира Стојановића. Награђени филм на Међународном фестивалу документарног филма „Златна буклија 2017“, који говори о настанку и драматичној судбини последње српске круне и пратећих регалија, изливених од Вождовог топа из Првог српског устанка, и указује на кључне историјске догађаје 20. века, уједно откривајући мање познате чињенице, изазвао је велику пажњу присутних.