Изложба „Србија-Русија, Југославија-СССР“

1905-rusija-srbija1Поводом обележавања 9. маја, Дана победе над фашизмом, у организацији Историјског архив Краљево, у Свечаној сали Градске управе града Краљева, отворена је изложба „Србија-Русија, Југославија-СССР“. Заједничка поставка Архива Србије и Архива Југославије, чији су аутори др Алексеј Тимофејев, др Горан Милорадовић и др Александар Животић, посвећена је 180. годишњици успостављања дипломатских односа између Србије и Русије и приказује архивску грађу и део објављених књига на тему међусобних односа, који датирају од 1838. године.

1905-rusija-srbija2Приликом отварања изложбе Весна Милојевић, директор Историјског архива Краљево, оценила је, да је најзанимљивији део изложбе онај који говори о периоду Другог светског рата, где се одлично прави генеза преласка са једне на другу власт, и где се види да постоји државно-правни паралелизам до 1943. године, када након тога комунисти, захваљујући сарадњи са СССР-ом, полако преузимају власт на територији Југославије, да би касније и званично формирали Демократску Федеративну Југославију.

1905-rusija-srbija3Игор Бојко, други секретар Амбасаде Руске Федерације у Србији, присутнима је честитао Дан победе и нагласио да му је марш на улицама града Краљева, у оквиру манифестације1905-rusija-srbija4 „Бесмртни пук“, био посебно и непоновљиво искуство, и да је обележавање овог датума веома важно за младе генерације, јер је то одлична прилика да одамо почаст нашим прецима и да сазнамо више о њиховим подвизима.

Вукман Ракочевић, заменик градоначелника, истакао је да овај дан све учи и опомиње и подсећа на све оне који су положили животе да ми би данас живели у слободи, и додао да је цео 20. век био век страдања српског народа, а да овим даном и овим чином одајемо пошту свим људима који су погинули у ратовима.