„Краљево у II светском рату“

img_8194Историјски архив Краљево је под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, објавио двотомно издање „Краљево у II светском рату“, аутора Рада Вукосављевића. Промоција је одржана у Свечаној сали Градске управе града Краљева, поводом Дана Светога Саве.
Историјски архив Краљево је први у Републици Србији покренуо свеобухватну издавачку делатност, као што је Ратна трилогија Краљевачког краја 20. века. Четворотомно издање „Краљево у Великом рату“, Рада Вукосављевића је објављено 2018. године, а двотомно издање „Краљево у II светском рату“, из штампе је изашло пре месец дана и посвећено је обележавању 75 година од ослобођења Краљева.

img_8218Према речима Весне Милојевић, директорке Историјског архива Краљево, издање је важно не само по тематици, већ и по свом саставу и садржини, зато што је написано на основу аутентичне архивске грађе и документације, али и на основу потресних сведочења појединаца, чије су породице страдале у току Другог светског рата, али и у послератном периоду.
– Веома сам задовољна овим издањем, јер је то пример како сви ми треба да се опходимо према својој прошлости и прецима. Оно треба да послужи младим људима, као важно наслеђе које ће моћи да баштине убудуће и то је основа за очување националног идентитета – истакла је Милојевић.

Рецензент др Предраг Терзић, научни сарадник Института за политичке студије у Београду и градоначелник Краљева, оценио је да „Краљево у II свестком рату“ представља велики истраживачки подухват о прошлости краљевачког краја и доприноси неговању деценијама заборављене културе сећања, где аутор не тражећи кривца ни за један вид сукоба покушава да објасни идеолошку раван, али и да прикаже како је тај сукоб утицао, не само на судбине његових учесника, већ и касније и на читаве породице и децу људи који су проглашени народним непријатељима.
– Целокупном истраживању аутор је дао лични печат, зато што је разоткрио појединачне судбине оних људи и њихових породица за које Други светски рат није завршен 1945. године, већ се наставио и трајао деценијама касније – нагласио је Терзић.

О најновијем делу Рада Вукосављевића, које је својеврсно документарно сведочење о страдању становника краљевачког краја и српског народа током Другог светског рата, говорио је пуковник професор др Милоје Пршић, аутор бројних стручних књига и публикација, историјских дела, војно-експертских чланака, полемика и коментара.
– Аутор је урадио едицију методолошки на потпуно иновативан начин, дао је један приступ који до сада нигде не постоји. Прича о Краљеву је прича о Србији, а прича о Краљеву и Србији је прича о српском народу – казао је Пршић.

Раде Вукосављевић, аутор едиције, истакао је да едиција обухвата период од 1941. до 1945. године, али и после завршетка Другог светског рата и да је посвећена свим страдалима, а посебно онима који су на крају рата страдали без кривице, закона и суда.
– Желео сам да покажем шта се све дешавало у нашем крају за време Другог светског рата. Користио сам неуобичајену методологију, зато што сам желео да клатно историјске истине зауставим на документу, на сећањима и причи људи који су још живи. Посебно је занимљив документарни приказ који показује генезу сукоба и почетак разлаза између четника и партизана на нашој територији, као и део који се односи на болну тему за многе Краљевчане, на стрељање наших суграђана, појаснио је Вукосављевић.

Раде Вукосављевић, мајор артиљерије и виши официр српске војске, дао је још један важан допринос проучавању ратне историје краљевачког краја, заснован на обимном истраживачком раду, доступнум изворима, архивској грађи, литератури, сведочењима и сећањима појединаца. У овој едицији објављени су аутентични и до сада непознати подаци и историјске чињенице до којих је дошао истражујући у Историјском архиву Краљево, Војном архиву у Београду и Међуопштинском историјском архиву Чачак.

Историјски архив Краљево у сарадњи са аутором припрема објављивање треће едиције посвећене НАТО бомбардовању 1999. године, чиме ће бити заокружен пројекат Ратна трилогија Краљевачког краја 20. века.