„Мемоари малога војника“ Милутина М. Арсића

160915-memoari1У Дому војске Србије у Краљеву је представљена књига „Мемоари малога војника Милутина М. Арсића“, у издању Историјског архива Краљево. Мемоарску грађу је приредио Милољуб Арсић, архивски саветник, иначе потомак Милутина M. Арсића из Гокчанице, који је био борац XIX и XI пешадијског пука Шумадијске дивизије I позива, а која је од 1912. до 1919. године била у саставу Друге армије под командом Степе Степановића.

160915-memoari2Промоција је уприличена поводом обележавања 98 година од пробоја Солунског фронта и 100 година од битке на Кајмакчалану.

О књизи су поред аутора говорили Весна Милојевић, директор Историјског архива Краљево и Радослав Премовић, начелник Дома војске, а одломке је казивао глумац Миле Недељковић.

160915-memoari3Организатори промоције су Историјски Архив Краљево, Дом војске Србије у Краљеву, Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије „Јово Курсула“ Краљево и Удружење ратних и мирнодопских војних инвалида општине Краљево.

Овом приликом, Мирко Јовановић из Краљева је из своје личне архиве поклонио Историјском архиву Краљево писмо Хранислава М. Прибаковића, резервног пешадијског капетана I класе, упућено команданту крушевачког војног округа 13. августа 1934. године, у коме га моли за исправку ранга капетана I класе и добијање мајорског и потпуковничког чина.