Научни скуп „Краљево – град и људи“

poster-naucni-skup-kraljevo-grad-i-ljudiКраљево је било домаћин научног скупа „Краљево – град и људи“ кога  су, поводом 140 година од проглашења Краљевине Србије и доношења Указа о промени назива вароши Карановац у Краљево, организовали Историјски архив Краљево, и Историјски институт Београд.

Закључујући дводневни скуп у име Организационог одбора, проф. др Александар Растовић, директор Историјског института Београд је констатовао да су на скупу презентовани радови из различитих области историје попут политичке историје, привредне историјеkmg_0304, војне историје, историје институција, црквене историје, који су обухватили тај широк, временски дијапазон, који је омеђен од 19.априла 1882. године, датума промене имена Карановца у Краљево, па до данашњих дана. Ти радови засновани углавном на новој, до сада необјављиваној архивској грађи, осветлили су, из нових углова, турбулентну прошлост града смештеног на ушћу Ибра у Западну Мораву који је био, а и сада је, значајни друштвени, привредни и културни центар у Србији. Скуп ће, по речима професора Растовића, поред двадесет одличних радова, остати упамћен и по плодној, отвореној, научној расправи која је вођена током његовог трајања. Крајем године ће, са овог научног скупа бити објављен и Зборник радова.

Извештај Зорана Николића преузет са портала Краљевачке новости: https://www.kraljevackenovosti.com/novi-pogledi-na-turbulentnu-proslost-kraljeva/

Прилог са отваранја научног скупа:

Галерија фотографија: