Представљена књига др Драгољуба Даниловића „Манастир Жича – центар Архиепископије, Епархије и сабора у средњем веку“

Књига др Драгољуба Даниловића под називом „Манастир Жича – центар Архиепископије, Епархије и сабора у средњем веку“, чији је издавач Историјски архив Краљево представљена је поводом обележавања Краљевдана – Дана града Краљева, а у оквиру манифестације „Саборни дани краља Стефана Првовенчаног – Светог Симона монаха“.

У Свечаној сали Градске управе града Краљева присутне је у име града Краљева поздравила Марица Мијаjловић, заменица градоначелника, напоменувши да је ово једна у низу бројних манифестација организованих у оквиру обележавања Дана  нашег града и да треба да будемо поносни на једно овако дело које ће остати генерацијама иза нас.

Приликом представљања књиге протојереј – ставрофор Љубинко Костић истакао је да је пред нама веома важно дело, које се појавило у значајној годишњици српске државности, јер према његовом мишљењу, историја из периода Немањића, па чак и цела историја средњег века, нису дивољно изучаване у школама и да је ова књига резултат озбиљног истраживачког рада уваженог професора и аутора из области историје Српске цркве, а посебно Жиче као седишта српске Архиепископије и Жичке епархије.

Др Драгољуб Даниловић је рекао да овом књигом само сведочи о културном благу из 13. века које нам је пренето и да је улога Жиче као центра Архиепископије, Епархије и сабора непроцењива, и да ми још увек нисмо свесни колико је Жича велика светиња и сведок једног времена у коме је Србија била моћна респектабилна држава.

Објављивање овог значајног дела у издању Историјског архива Краљево, истакла је директорка Весна Милојевић, догодило се на заједничку радост у моменту када обележавамо велики јубилеј – осам векова од успостављања српске државности.

Књига обилује подацима и чињеница о манастиру Жичи, средишту српске средњовековне културе и духовности и бави се Епископијама Цркве Христове у српским земљама до 1219. године, Жичком архиепископијом од 1219. године до пресељења у Пећ, границама и територијама Епархије жичке и властелинства манастира Жиче, жичким архиепископима и патријарсима средњег века и односу према суседним епархијама, архиепископима и патријарсима од 1219. до 1463. године.