Представљена књига „Жена у окупираној Србији 1941-1944.“

21-10-11-skodric8946Поводом осамдесет година од стрељања 1941. у Краљеву, у организацији Историјског архива Краљево, у понедељак, 11. октобра, у Свечаној сали Градске Управе, одржана је промоција књиге „Жена у Окупираној Србији 1941-1944.“   ауторке др Љубинке Шкодрић.

На промоцији књиге су говорили:

  • Др Коста Николић, научни саветник, Институт за савремену историју;
  • Др Мартин Превишић, доцент, Филозофски факултет Свеучилишта у Загребу;
  • Др Драгомир Бонџић, научни саветник, Институт за савремену историју;
  • Др Љубинка Шкодрић, виша научна сарадница, Институт за савремену историју.

Књига  Љубинке Шкодрић је прва историја жене у Србији у драматичним догађајима Другог светског рата. Дело је откривање и поглед на судбину и позицију жене у окупираној Србији од 1941-1944. године. Жена није само стуб породице и мајка, у овој књизи, представљена је трансформација жене у ратника, колаборанта, патриотског борца за слободу, али и окупаторског уходу и непријатељског шпијуна.

21-10-11-skodric9025Ауторка се бави и свакодневицом у селу и граду под окупацијом, па и интимним везама са окупатором и репресијом над женама. Бави се и настанком женских удружења и учешћем жене у борбама.

Акценат књиге јесте на положају и улози жена под нацистичком влашћу, али не заборавља се ни на чињеницу да је жена учествовала и деловала и на домаћем сукобљеном терену, најпре између равногорског и партизанског покрета.

Сама ауторка казала је да мушкарци током рата имају улогу да се боре, док жена остаје у позадини, да се стара о породици, што је подједнако тежак задатак, зато што она у том старању остаје усамљена, и често буде у позицији да сама доноси тешке одлуке, брине о деци, храни породицу и чува имовину.