Промоција монографије „Рад Србије на заштити српских државних и националних интереса у Македонији од 1885. до 1912. године“ поводом 140 година од проглашења Краљевине Србије

img_9703Поводом 140 година од проглашења Краљевине Србије, Историјски архив Краљево започео је промоцију монографије „Рад Србије на заштити српских државних и националних интереса у Македонији од 1885. до 1912. године“, аутора професора Вукашина Дедовића, серију културно-историјских дешавања у име овог славног јубилеја.

Поменута монографија је допуњена докторска дисертација, коју је аутор одбранио 2016. године. Прва књига Политика Србије према Македонији у периоду од 1885. до 1894. године хронолошки обухвата период од настанка плана Милутина Гарашанина о националној политици Србије у Македонији 1885. до избијања Источне кризе 1894. У другој књизи Политика Србије према Македонији у периоду од 1894. до 1903. године, обрађена је тема у условима Источне кризе 1894-1897, најаве почетка реформи у европском делу Турског царства и уласка македонског питања у фазу комитске активности. У другом поглављу поменуте књиге, аутор је приказао политику Србије према Македонији током периода спровођења реформи Великих сила у деловима европске Турске. img_9759Трећу књигу Политика Србије према Македонији у периоду од 1903. до 1912. године обухвата период избијања младотурске револуције 1908. до почетка Балканских ратова. Најважнија карактеристика овог периода коју је аутор истакао је прелазак са револуционарно-оружаног на политички вид деловања у македонском питању.

Током вишегодишњег рада на овој теми, велика захвалност на личној подршци и стручној помоћи упућена је ментору аутора и рецензенту монографије доктору историјских наука Радошу Љушићу.

Др Вукашин Дедовић је рођен у Грачаници, 1960. године, а историју је дипломирао на Филозофском факултету у Приштини. Иза себе има 30 година радног искуства предајући у основним и средњим школама као наставник историје и добитника више награда, диплома и захвалница за целокупни допринос у раду школе.

Историјски архив Краљево наставља и у наредном периоду са издавачким радом веома драгоцених рукописа.