Састанак Подружнице и обилазак депоа са гостима

210665-podruznica03У организацији Историјског архива Краљево 4. јуна 2021. године одржан је XXVIII састанак Подружница Архивистичког друштва Србије за архиве у Крагујевцу, Крушевцу, Јагодини, Краљеву, Новом Пазару, Ужицу и Чачку, уз учешће гостију из Историјског архива „Тимочка Крајина“ Зајечар и Историјског архива Косовска Митровица.

Дневни ред одржаног састанка састојао се у неколико тачака:

  • Усвајање записника са XXVII састанка Подружнице одржане у Ужицу;
  • Примена Закона о архивској грађи и архивског делатности;
  • Заједнички пројекти и наступи Архива и Подружнице;
  • Организација саветовања у Новом Саду 2021. године.

Окупљеним архивским радницима обратио се директор Државног архива Србије др Мирослав Перишић, који је, између осталог, истакао значај доношења Закона о архивској грађи и архивској делатности, подсећајући да је то био дуготрајан и нимало лак процес. Том приликом је истакао: „Сада је најважније да смо Закон добили, да сада имамо чврсту законску основу по којој можемо да радимо и можемо да од наших оснивача тражимо одговарајуће услове“.

Директор Перишић је рекао да је у плану да се на јесен организује саветовање свих архива у Србији.

Овом приликом др Перишић је најавио и наставак обуке за рад у Архивском информационом систему Архис, која је због пандемије морала да буде заустављена.

Састанак је завршен одлуком да се идући састанак Подружнице одржи у Новом Пазару, уз договор о чешћим заједничким пројектима и деловањима.

Након састанка, уприличен је обилазак новог депоа Историјског архива Краљево опремљеног најмодернијим поличним покретним регалима за архиву.