„Краљево у Великом рату“ – издавачки подухват Историјског архива Краљево

Историјски архив Краљево, под покровитељством града Краљева, објавио је едицију „Краљево у Великом рату“, аутора Рада Вукосављевића, артиљеријског мајора у пензији. Промоција је уприличена поводом обележавања стогодишњице победе у Великом рату и Дана Историјског архива Краљево, у Свечаној сали Градске управе града Краљева.

Четворотомно издање, засновано на архивскиом документима и историјским чињеницама, обрађује неоправдано запостављени период српске историје, говори о стварању и развоју српске војске, историји балканских и Првог светског рата, ратној историји града Краљева и околине, даје нову слику о ослободилачким ратовима од 1912-1918. године и указује на страдање српске војске и народа и злочине извршене над њима. Реч је о капиталном, луксузно опремљеном делу, садржајно ретко присутном у српској историографској литератури, поткрепљеном богатим документарним и илустративним материјалом.

У име издавача Историјског архива Краљево, присутне је поздравила директорка Весна Милојевић, истакавши да је овим издањем крунисан рад установе за 2018. годину и да едиција представља добар пример осталим установама културе и градовима како се треба опходити према својој прошлости, јер остаје као трајно сведочанство будућим генерацијама.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић, је рекао да је аутор успео да на најбољи могући начин представи догађаје који су се одиграли на нашем подручју и да је Град настојао да подржи и финансијски помогне издавање оваквог дела, нагласивши да је важно да се сетимо не само људи који су се борили за нашу слободу у Првом рату, већ и оних који су животе дали у Другом светском рату и у ратовима деведесетих година.

Академик проф. др Василије Крестић је изразио пријатно изненађење да иза оваквог огромног посла и труда стоји појединац, за шта у историографији има мало примера и да таква дела настају по правилу на институтима, и да је ово урадио један човек сам, што заслужује сваку похвалу и свако признање, истакавши да је врло важно што је аутор показао пут којим треба да иде целокупно наше друштво – да не заборавимо претке који су положили животе у темеље наше државе.

Рецензент едиције пуковник проф. др Милоје Пршић надахнуто је говорио о рукопису Рада Вукосављевића, нагласивши да је реч о професионалном војнику који је препознао празнине у српској историографији, написао четири књиге на преко хиљаду страна и победио професионалне историчаре, тако што је успешно описао организацију и формацију Војске Краљевине Србије на почетку ХХ века, посебно током балканских и Првог светског рата и документовано приказао ратне операције, које је водила српска војска током ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године, динамику и последице Великог рата од 1914-1915, године и окупацију Краљевине Србије од 1915-1918. године.

Аутор едиције Раде Вукосављевић је објаснио да је едиција „Краљево у Великом рату“ плод четворогодишњег истраживачког рада – у Војном архиву у Београду, Историјском архиву Србије, Историјском архиву Београда, у Међуопштинском историјском архиву у Чачку, Историјском архиву у Ужицу, Историјском архиву у Краљеву, као и истраживања у Војном музеју у Београду, Народном музеју у Краљеву и истраживања посебно обављених у Центру за библиотекарство, војно-научну документацију и информацију у Београду, као и у Војној библиотеци Војне академије у Београду. Истраживања су вршена и Историјском архиву у Бечу, а део истраживања је дошао из Војног музеја у Паризу, где се чува ратна застава Четвртог пешадијског пука другог позива, која је 1919. године учествовала на паради победе савезничких снага и остала трајно на чувању у сталној поставци париског Војног музеја, међу заставама победничких снага.

Историјски архив Краљево и град Краљево су препознали важност и значај објављивања рукописа о Великом рату и ратној историји краљевачког краја, аутора Рада Вукосављевића, мајора артиљерије, ратног команданта и вишег официра српске војске, и на јединствен начин допринели обележавању стогодишњице победе у Великом рату.

Као што пише у рецензији „Садржај овога рукописа подсећа, опомиње и обавезује на дужност васколиког Српства да мора поштовати херојство сопствених предака, као једини путоказ како се у најтежим ратним околностима брани отаџбина и стиче слобода народа“.

Видео снимак РТВ Краљево са промоције: