„Краљево у окупираној Србији (1915-1918)“

Историјски архив Краљево је објавио монографију др Драгољуба Даниловића и Марије Крапанџић „Краљево у окупираној Србији (1915-1918)“, коју је суфинансирало Министарство културе и информисања, у оквиру пројекта „Аустроугарска окупација Краљева од 1915. до 1918. године“. Промоција је уприличена у оквиру програма „Дани Светог Саве у Краљеву“, у Свечаној сали Градске управе града Краљева.

Говорећи о књизи, протојереј ставрофор Љубинко Костић је истакао да су у њој на прави начин осликани јад и чемер српског народа у време тадашње окупације, а Весна Милојевић, директор Историјског архива Краљево је нагласила да је кроз аутентичну архивску грађу дат нови приказ о окупацији у време Првог светског рата у Краљеву и да ово издање доноси једну посебну причу о обичном грађанину Краљева у том периоду. Аутор др Драгољуб Даниловић је истакао да је већина историјских извора први пут објављена и да књига представља једно историјско сведочанство о догађајима који су били непознати или недовољно познати.

Наиме, монографија „Краљево у окупираној Србији (1915-1918)“, је јединствена по томе,  јер представља велики истраживачки подухват, и за разлику од осталих публикација о Великом рату, написана је на основу српских војних и аустроугарских извора, који описују, расветљавају и употпуњују слику о збивањима у  време аустроугарске окупације у Србији и граду Краљеву, у периоду од 1915. до 1918. године.

Резултат захтевног и вишемесечног научно-истраживачког рада у Државном архиву у Бечу, Војном архиву у Београду, Историјском Архиву Београда, Историјском Архиву Краљево и Жичкој епархији у Краљеву, су публиковани историјски извори, који представљају значајан допринос и прилог проучавању историје Великог рата од 1915. до 1918. године у Србији и Краљеву. Истраживања у Државном архиву у Бечу и превод докумената са немачког на српски језик је обавила Краљевчанка Марија Карапанџић, студент Факултета политичких наука у Бечу. Део архивског материјала аустроугарског порекла са осталим доступним и новопронађеним српским историјским изворима је проучио, систематизовао, објединио и преточио у књигу др Драгољуб Даниловић, професор историје и председник Друштва историчара Рашког округа.

У монографији је описана веома тешка ситуација у којој се нашла Краљевина Србија после напада великих сила, као и стратешко-комуникацијски значај града на Ибру. Трогодишња окупација Краљева, улазак у град 85. бригаде 43. дивизије XXII аустроугарског корпуса, војна дејства и ратна разарања, велики губици, страдања цивилног и војног становништва са обе стране, интернирање грађана у логор Нежидер, организација и управа аустроугарске власти, глад, епидемија пегавог тифуса, ратна пропаганда, планска германизација, покушај промене српског националног, културног и верског идентитета, латинизација српског језика, експлоатација природног и културног богатства, ослобођење Kраљева од стране српске војске, су теме које је аутор научно-методолошки обрадио и отворио пут ка новим истраживањима и историјским истинама.