Представљање монографије „Краљ Петар II Карађорђевић 1923-1970“

kralj-petar-ii-1425Монографија „Краљ Петар II Карађорђевић 1923-1970“ Аутора Момчила Вуковића Бирчанина, у издању Историјског архива Ужице у сарадњи неколико архива из Србије и Републике Српске, између којих је и Историјски архив Краљево, представљена је краљевчанима у петак, 14. октобра у Свечаној сали Градске управе, у организацији краљевачког Архива. Гости промоције били су приређивач овог издања Жељко Марковић, директор Историјског архива Ужице и академик Матија Бећковић.

Не скривајући своје емоције, академик Бећковић је као и претходних година гостујући у Краљеву, сам казивао одабране стихове, уз неизбежне анегдоте које су испраћене аплаузом посетилаца.

kralj-petar-ii-1457„Ту је, недалеко одавде Жича седмоврата и сигурно је и она утицала да Краљево буде значајан културно центар. Част ми је што сам на данашњи дан у Краљеву. Овом граду само име каже, и о том имену би могли да причамо, да не говоримо ни о чему другом, како се оно борило и изборило, када нико није веровао да ће се овај град тако звати. Опет, ту је Жича са седам краљева, али онај последњи је ових претходних седам „бацио“ под ембарго. Указана ми је велика част“, рекао је овом приликом Матија Бећковић, срдачно поздрављајући се са Краљевчанима.

 

 

Прилог РТВ Краљево: