Promocija knjige „Kralj Petar II Karađorđević“

21-10-07kralj-petar-ii-01U okviru Međunarodnog arhivističkog savetovanja u organizaciji Arhivističkog društva Srbije i Arhiva Vojvodine, 7. oktobra u 12.00 sati predstavljena je knjiga Momčila Vukovića Birčanina Kralj Petar II Karađorđević.

Knjiga “Kralj Petar II Karađorđević”, autora Momčila Vukovića Birčanina, predstavljena je 7. oktobra u Novom Sadu, a pokrovitelj prvog izdanja ove knjige u Srbiji je NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, saopšteno je iz Kancelarije Prestolonaslednika. Knjiga je rezultat saradnje Istorijskih arhiva Užica, Kraljeva, Arhiva Srpske pravoslavne crkve, Arhiva Vojvodine, Arhiva Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske.

21-10-07kralj-petar-ii-03Knjiga je prvi put objavljena u Minhenu, u Saveznoj Republici Nemačkoj 1975. godine. Ovo je njeno premijerno srpsko izdanje i prvo predstavljanje domaćoj publici. Autor je bio oficir Kraljevske jugoslovenske vojske i lični sekretar kralja Petra II, koji otkriva mnoge zanimljive priče i činjenice iz kraljevog života koje su bile nepoznate široj javnosti.

21-10-07kralj-petar-ii-02U svojim uvodnim rečima za knjigu, NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar je napisao:“ Sa velikim zadovoljstvom sam prihvatio da budem pokrovitelj ove veoma zanimljive, ali takođe i veoma važne i značajne knjige o mom ocu, Kralju Petru II. Svedočanstva poput ovog, koja čuvaju istinito i tačno sećanje na prošla vremena, važna su za poštovanje naše istorije, ali i za obezbeđivanje naše budućnosti, jer jedino čuvanjem istinitosti se možemo postarati da se pogrešna dela iz prošlosti ne ponove.

O knjizi su govorili: Uroš Parezanović, šef Službe za odnose s javnošću i protokola Kraljevskog dvora, prof. dr Saša Marković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru, Željko Marković, direktor Istorijskog arhiva Užice, Vesna Milojević, direktorka Istorijskog arhiva Kraljevo i dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine.