„Воз братство-јединство“ Марибор -Краљево (1961-1989)

Изложба поводом обележавања „14. октобра“

161012-izlozba-voz-1Изложбу Историјског архива Краљево „Воз братство-јединство“ Марибор-Краљево (1961-1989) је у присуству бројних званица и гостију, у Свечаној сали градске управе града Краљева, отворио Ненад Марковић, председник Скупштине града. О самој поставци је говорила Весна Милојевић, директор Историјског архива Краљево.
Реч је о великој југословенској манифестацији, која је у основи имала догађаје из 1941. године. Настала је спонтано из појединачних сусрета бивших изгнаника из Словеније и њихових домаћина из Србије.
161012-izlozba-voz-2Ауторке изложбе Радмила Радовић и Јасминка Марковић, су на основу сачуване архивске грађе, претежно из фондова и збирки Историјског архива Краљево, приказале прогон Словенаца 1941. године у Србију, настанак, организацију, главна обележја, симболе и хронологију манифестације, пријатељске односе и свестрану сарадњу између Марибора и Краљева.
У почетку је „Воз братство-јединство“ саобраћао једном годишње, а од 1970. сваке друге године. Мариборчани су у Краљево долазили у време обележавања „14. октобра“, а Краљевчани су посету узвраћали почетком јуна, поводом обележавања Дана изгнаника у Словенији.
Непосредну организацију манифестације су спроводили међуопштински координациони одбори „Воза братство-јединство“, чија су седишта била у Краљеву и Марибору, и одговарајући органи у оквиру општинских конференција ССРН-а.
Поводом Дана Историјског архива Краљево, 27. децембра, биће представљена публикација „Воз братство-јединство“ Марибор-Краљево (1961-1989).